miercuri, 23 mai 2012

...am coperta de carte (sau facebook) si pe coperta mai apar postari despre cat de minunata e femeia sau cat de ghiolban e barbatul. Pana aici toate bune , treaba lor, peretele lor, dar vad uneori statistici din care reiese ca femeia e nu doar mai frumoasa, mai desteapta mai loiala, mai..., dar si mai rezistenta la durere decat barbatul pentru ca in momentul nasterii rezista la o durere echivalenta cu fracturarea nu stiu cator oase asa ca noi barbatii ar trebuii sa apreciem asta si sa ne plecam in fata femeilor plini de umilinta. Recunosc faptul ca mi-e frica de injectii si fac pipilica pe mine cand trebuie sa merg la dentist (mai aveam un prieten care-mi marturisea ca nu-i e frica de muscatura de caine ci de injectia pe care trebuie sa o faca dupa ce e muscat) dar sa apreciez femeia ca rezista la durerile facerii ca si cand asta e supremul motiv mi se pare inputinator pentru femeie. Sincer eu apreciez o mama pentru ce face dupa ce naste, cresterea copilului mi se pare o sarcina aproape imposibila pentru mine iar o femeia care naste prin cezariana nu mi se pare mai putin mama decat alta care a nascut trecand printr-un travaliu de 12 ore. Intamplator fata mea s-a nascut printr-o nastere naturala dar a fost doar o obtiune medicala si desi cu siguranta nu i-a fost usor nevestei mele, ce era mai greu abia urma (ex: doi ani de nesomn, vizite la camera de garda cu copilul aproape in stare de inconstienta,etc.). In concluzie, daca ne apucam sa apreciem pe cineva in functie de cata durere fizica poate suporta, vom ajunge sa apreciem mai mult cretinii (teribilistii) care dau cu masinile si motocicletele in cate un zid sau pom de se aleg cu toate oasele rupte decat o femeie care a nascut prin cezariana ( deci nu stie ce-s "durerile facerii")!

joi, 10 mai 2012

...poate nu sunt eu cel mai in masura sa-mi dau cu parerea despre persoanele supraponderale, am 1,68 m inaltime si daca mai pun pe mine cateva kilograme, imediat par a fi in forma...de bila. Ma uit "de sus" insa la cei care isi schimba capota de tabla de la masina inlocuind-o cu una din fibra de carbon, astfel usurand masina cu vreo 3 Kg, in conditiile in care ei au 30 de kilograme peste greutatea la care ar fi considerati obezi; pai dragii mosului, nu e mai bine sa ingurgitati mai putini porci morti si cartofi prajiti, intotdeauna asortata cu salata verde (ca doar sunteti la regim) si sa va cumparati in loc de capota o bicicleta? Mai sunt unii care au inteles ca sufixul "sport" e de bine ( motosport, turbosport, supersport,etc) asa ca isi cumpara o motocicleta sport, "treling de firma"cu emblema NAIK sau ADIBAS cat mai mare, isi revarsa burtile peste rezervorul motocicletei NINGIA (la care in prealabil i-au scos toba de esapament) si sa vezi ture pe bulevard ca sa "se insemne" printesele din cartier "cine e jupanul, cine e stapanul, cine este smacherul numarul 1"(citat aproximativ). Pentru astia din urma asi avea niste urari de bine :"sa-ti ajunga banii din ajutorul de inmormintare, cumpara-ti-asi garoafe ca sa-ti fac coroane, pregati-ti-asi tort...din coliva" si alte citeva dar eu nu le voi ura nimic pentru ca nu e frumos. Si totusi o urare am sa le fac : " de n-ati mai avea bani de benzina! "

marți, 8 mai 2012

...nu inteleg rolul urarilor de bine. Or avea legatura cu karma, superstitiile sau cu politetea dar nu vad cum ar putea o urare de bine sa ma ajute. Faptul ca cineva iti ureaza "pofta buna" v-a transforma varza calita, prinsa de oala, intr-o delicatese demna de un restaurant select ? Este suficient sa ti se ureze "zbor placut" pentru ca golurile de aer si turbulentele, sa se abata prin alte locuri? ca de "Doamne ajuta sa ai noroc la casino"nici nu pot comenta (din ce am inteles eu despre religii in general, se pare ca Divinitatea nu prea "se tine de mana" cu norocul) Mai intalnim si urari de genul"sa-ti ajute Dumnezeu la examen!" asta bineinteles obligandu-L pe Dumnezeu sa lase restul de maruntisuri cum ar fi asigurarea echilibrului in univers si sa se concentreze pe intrebarile de pe foaia ta. Bineinteles ca si eu fac urari pentru ca sunt destul de ipocrit, tocmai de aceea am si scris asta pe blog, pentru ca mi-am adus aminte ca in urma cu ceva ani am fost in vizita la bunica-mea care nu prea se simtea bine iar eu ca si cind asi fi gasit rezolvarea la toate problemele ei de sanatate, i-am urat "insanatosire grabnica" sau o alta platitudine de genul asta; la o saptamana dupa aceea bunica-mea a murit.

sâmbătă, 5 mai 2012

...una din diferentele foarte des subliniate, dintre lumea occidentala si cea orientala (fara a avea o legatura neaparat cu asezarea geografica) este legata de casatorie. In lumea araba traditionala, lucrurile sunt relativ simple, tac' tu  iti alege persoana (intotdeauna de sex opus) cu care te vei casatori. Intradevar baietilor li se da impresia ca au si ei dreptul la o parere dar in fapt daca tata spune "NU", lucrurile sunt limpezi. In cazul fetelor nici macar grija pentru aparente nu mai este o problema si asta pentru ca nimeni nu-si pierde timpul cu intrebari inutile. Un fapt e cert: desi probabil ca nu dau pe dinafara de indragostiti ce sunt, oamenii sunt mai retinuti in a merge la tribunal sa divorteze. Un profesor din scoala generala, referindu-se la diferentele de cultura dintre tigani si romani, ne spunea ca daca le romani la inceput e iubirea( vreo 3-4 ani) dupa care aceasta dispare si apare eventual respectul, la tigani la inceput e respectul (ca n-ai incotro) dupa care apare iubirea care tine pana la sfarsitul vietii celor casatoriti.
     Nu stiu daca e adevarata varianta profesorului dar vad voarte multe cupluri de romani care stau impreuna doar pentru ca le e frica de "gura lumii". Stiu pe cineva( poate ar trebui sa dau nume pentru ca acum se vor simti multi cu musca pe caciula) care sta cu "iubitul" ei doar pentru ca ii e lehamite sa dea explicatii la toata lumea de ce a stat atatea ani cu "ala", asa ca asteapta sa se rezolve lucrurile "pe cale naturala".

vineri, 4 mai 2012

...intamplator am avut ocazia sa lucrez in mai multe tari ale lumii si sa cunosc oameni din culturi diferite. Nu de putine ori am intalnit persoane cu un nivel intelectual ridicat si cu o putere de adaptare la nou, foarte mare, dar un lucru ce-i uneste pe majoritatea creaturilor ce fac parte dintr-o tara cu inclinatii colonialiste, este ca se asteapta ca tu cel nou venit , sa le subintelegi superioritatea si sa cunosti limba si obiceiurile lor ca si cand ar fi un lucru elementar.  Din Cipru pina in Maroc, din Italia pina in Spania sau din Ungaria pana in America, toti complexatii iti pretind sa le vorbesti limba de indata ce ai pus piciorul in aeroport, ca doar esti in tara lor. Am intalnit "franceji" care au senzatia ca pe pamant se vorbeste doar franceza si doar cu mici exceptii, in ceva catune izolate, se vorbeste araba, mandarina sau punjabi. Eu pe astia i-asi lua si i-asi pune sa stea o saptamana in satele din Filipine intr-un procent de 1 la  o 1000 (sunt peste 100 000 000 de filipinezi ) si i-asi intreba la sfarsit, la ce le-a folosit franceza ?

marți, 1 mai 2012

...in urma cu 18 ani Pastele era sarbatorit in data de 1 Mai. In urma cu 18 ani poate cel mai talentat pilot de formula 1 a murit in urma unui accident pe circuitul de la Imola. Numele lui este Ayrton Senna   da Silva. Ma mai uit si astazi la cursele de formula 1 dar parca nu mai au pasiunea si indarjirea pe care o aveau in urma cu 18 ani. Cu siguranta monoposturile actuale sunt mai performante, sistemele actuale de protectie fac aproape imposibil un accident ca acela suferit de Senna dar a disparut si lupta "gladiatorilor"pe care aproape ca o simteai fizic in timp ce stateai in fata ecranelor. "Utilajele" care concureaza astazi sunt atat de tehnologizate incat ma astept ca in curand sa vad pe piste niste masinute  radiocomandate de niste "piloti" aflati in fata unor ecrane avand un joystick in mana. Lupta dintre Senna si  Alain Prost a fost de multe ori la limita sau chiar dincolo de ea dar performanta cere intotdeauna sacrificii, lui Senna i-a cerut sacrificiul suprem.  De fiecare data cand e 1 Mai vad oameni care sarbataoresc cum stiu ei "Ziua muncii", eu imi aduc aminte de 1Mai 1994, ziua in care si Ayrton Senna da Silva a murit...era Pastele.

...drum spre infinit...